Beszámoló
A városi könyvtárban 17 órai kezdettel az egyesület elnöke, Dózsa Lajos köszöntötte a hallgatóságot és mutatta be előadónkat, Katona Csabát, aki kiváló 19–20. századi művelődés- és társadalomtörténész. Katona előadásának címe Kapcsolatok az asztal mellett: a magyar és a lengyel gasztronómia múltja és jelene. Az előadás, ahogy Katona Csaba kutatási területe is, a hétköznapi emberekkel foglalkozik. Az előadásban természetesen kitért a saját lengyel kötődésére is, illetve felelevenítette a lengyel-magyar kapcsolatok főbb pontjait, melyek ugyan nem ismeretlenek számunkra, de sosem árt ismételni. Az előadás gasztronómiához kapcsolódó része lekenyerezte :) a hallgatóközönséget. A Közép-európai gasztronómiai kultúrában fellelhető hasonlóságok és különbségek széles skáláját hallgathattuk meg. Ezek közül kiemelném a Zureket, amely igazán lengyelnek mondható étel, hisz máshol nem találjuk meg. Katona Csaba azt is kiemelte, hogy a nemzeti gasztronómiát olyan területeken nehéz megadni, ahol nagyok a földrajzi, éghajlati adottságokból következő különbségek és ott is, ahol több ország azonos adottságokon osztozik. Ebből következően sok olyan ételről hallottunk, ami sok nemzet konyhájában létezik más néven, de minden nemzet a magáénak tekinti.
Szumma-szummárum egy jó hangulatú, informatív és figyelemfelkeltő előadást hallhattak a jelenlévők az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében megrendezésre került előadáson.
2025.09.18.
Vernyik Anett