Érdi
Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület
2030 Érd, Hivatalnok utca 14.
Polsko-Węgierskie Stowarzyszenie Kulturalne
w Érd
+36 30 1797250

2019. május 8.
Konrad Sutarski
Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal
Meghívó (PDF dokumentum, 256 kB)
Beszámoló
Médiamegjelenés (2 darab)
Képtár (21 kép)
Beszámoló
Konrad Sutarski a lengyel –magyar történelemről – Érden
 
A két hazát is magának tudó Konrad Sutarski volt a vendége az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesületnek 2019. május 8-án. (Társszervező és helyszín a Csuka Zoltán Városi Könyvtár.) Ahogy Bazsóné Megyes Klára elnök fogalmazott, nehéz meghatározni az est „műfaját”. Lehet nevezni életmű bemutatásnak, előadásnak, könyvbemutatónak. A résztvevők belepillanthattak Sutarski úr eddigi életművébe, „előadást” hallhattak a lengyel-magyar történelem közös vonásairól, párhuzamairól, esetleges összefonódó történéseiről. De könyvbemutató is volt, elsősorban a Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. könyvről beszélgetett a „nem hivatásos történésszel” Bazsóné Megyes Klára (aki egyébként történelem szakos). Az egyesület tagjainak az elhangzottak nem voltak teljesen újak, hiszen a szervezet története alatt 17 lengyelországi tanulmányúton vettek részt, bejárva Dél-Lengyelországot, valamint 8 alkalommal a magyarországi (és felvidéki, valamint partiumi) lengyel emlékhelyeket – főleg a menekülttáborok helyszíneit – keresték föl. Ezeken az utakon mindig elhangzanak azok a történelmi ismeretek, amelyekről Konrad Sutarski könyve is szól. Természetesen az egyesület egyéb programjai is segítik a zömmel magyar tagokból álló egyesület ismeretszerzését.
Az esten megismerkedtek a résztvevők a történelmi könyvvel, Sutarski úr pedig az izgalmasabb témákról kiemelten beszélt. Falitérképen mutatta az események színhelyeit. A nagyszerű, valóban jól használható, gazdagon illusztrált Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal c. könyvet – ahogy Konrad Sutarski többi könyvét is – jó szívvel ajánlom lengyeleknek és magyaroknak egyaránt.
Szó esett legutolsó kötetéről, Az emberi ellenállás stációi című könyvről is. A szerző elmondta, hogy bizonyos témák másképp, az érzelmeket jobban kifejezve és megmutatva versbe kívánkoztak, ezek a versek vannak összegyűjtve a kötetben, de a fontos két népért aggódó két nagyobb tanulmányát is tartalmazza a kötet. Dózsa Lajos Kazinczy-díjas tagunk értő felolvasásában hallhattuk a verseket.
A jó hangulatú esten a résztvevők beszélgethettek is a szerzővel, kívánva neki jó egészséget, erőt a további munkájához.
 
Bazsóné Megyes Klára